LEVEN VOOR DE OORLOG.


Over de jeugd van Tobias is niet veel bekend, hij hield van roeien, het fokken van konijnen en watervogels. Hij was de middelste van drie jongens die geboren werden uit het tweede huwelijk van zijn vader, Tobias Biallosterski Sr. In de oorlog zijn twee van de drie zonen omgekomen: Tobias en de jongste zoon Bennie. Verder overleed ook nog een zoon uit zijn eerste huwelijk: Joop. Gegevens van het gezin zijn te vinden in HS 9/146/3:
Dit document is de tekst voor een deel gewist, mogelijk heeft dat te maken dat zijn vader die voor zaken in Engeland was toen de oorlog uitbrak en daar vast kwam te zitten, in eerste instantie verdacht werd van zogenaamde double-dealing: handel drijven met de Duitsers en met de Engelsen.Tevens is op dit document de alias van Tobias te zien, de achternaam BRUIN, zijn eigen achternaam is overigens verkeerd gespeld.
moeder Guurtje de Graaf
vader Tobias Biallosterski
FAMILIE
 
Tobias ging in Bloemendaal naar de Lagere School en daarna 2 jaar naar de MULO. Het gezin verhuisde naar Amsterdam en daar zat Tobias nog twee op de MULO. Na de MULO gaat hij nog drie jaar naar de Middelbare Technische School. Hij studeert hier bouwkunde, maar zakt voor het eindexamen en gedurende de volgende drie jaar werkt hij als gezel bij zijn vader in de zaak. In 1940 gaat hij met zijn moeder terug naar Bloemendaal, zeer waarschijnlijk met zijn beide broers. Zijn vader zit namelijk na de Duitse inval vast in Engeland waar hij voor de Fa. J.K. Smit naar toe gestuurd was om een lokatie te zoeken om ook hier een diamantzagerij op te zetten.
Tobias Sr. was van plan om maandag na Pinksteren terug naar Nederland te vliegen, maar de strijd om Nederland was een dag eerder al losgebrand.
Volgens deze gezinskaart komt de familie Biallosterski inderdaad vanuit Bloemendaal naar Amsterdam. Op 26 april 1934 vestigen zij zich in een huis met het adres Zuider Amstellaan 8 op de derde verdieping. Op 31 mei 1937 verhuizen zij naar de Plantage Middenlaan 10, 2 hoog. Pas op 4 februari 1941 vertrekt Guurtje  met de jongens naar haar moeder te Velsen, Kruidberglaan 46.

In zijn Personal File staat dat Tobias ogenschijnlijk bij een boer gaat werken. Wat daar precies mee bedoeld wordt is niet duidelijk. Was dit slechts een dekmantel voor illegaal werk? Bekend is dat hij al bezig was met het onderbrengen van Joden op onderduik adressen. Reeds in juni 1940 werden geemigreerde Duitse Joden reeds in Amsterdam opgepakt en in 1941 werden de eerste anti Joodse maatregelen genomen. Tobias Sr. kwam uit een Joodse familie en de Holocaust heeft ook in deze familie diepe wonden achtergelaten. Zie hiervoor de Biallosterski stamboom (
klik).
© TNA, London.
© TNA, London
© Biallosterski Archief
© Biallosterski Archief
Tobias gaat vervolgens in Haarlem voor de Marnix apotheek werken, Hij bezorgt onder andere medicijnen op een fiets die voorop van een grote mand is voorzien. Dit is voor hem een prima dekmantel om allerlei illegaal materiaal te transporteren, zeker wanneer hij voor de distributie afdeling van Het Parool gaat werken. Hij doet dit samen met zijn vriend Rein Bangma, ook afkomstig uit Velsen. Met de trein worden ook complete pakketen van Het Parool door de beide jongens gedistribueerd.

In het boek 'Het Parool 1940-1945' door Madelon de Keizer staat het volgende: "Het vervoer per bakfiets was een gevaarlijk karwei. Het duo 'Tom en Popeye' -Tobias Biallosterski en Rein Bangma-
stonden er borg voor. Rein Bangma zat in Amsterdam op de Zeevaart school, vandaar de naam Popeye (
the sailorman).
Reinder Liewes Bangma
Bennie
© Biallosterski Archief
Tobs en Wim waren beiden lid van de roeivereniging Poseidon. Tobs was een uitstekende roeier en het verhaal gaat dat als de oorlog geen roet in het eten had gegooid Tobs deel zou hebben uitgemaakt van de Olympisch ploeg.
© Poseidon
w.mugge@home